Pianoles? Doen!
Ik kan talloze redenen noemen waarom het een goed idee is om pianoles te volgen. Er is door de eeuwen heen zo veel mooie muziek geschreven voor de piano. Van barok tot eigentijdse klassieke muziek of pop- en filmmuziek, van Bach tot Einaudi en van Coldplay tot Pirates of the Caribbean. Daar heb je een leven lang plezier aan!
Je kunt ook improviseren of componeren, op gehoor liedjes naspelen en voorzien van akkoorden of jezelf begeleiden als je zingt. En hoe leuk is het om samen met anderen muziek te maken! Dit instrument biedt zo veel mogelijkheden en die mogelijkheden kunnen allemaal aan bod komen in je lessen.
Muziek maken is ook nog eens goed voor je lijf en hersenen: het verbetert je coördinatie, stimuleert wiskundig inzicht en het geheugen, en vergroot het vermogen van de hersenen om creatief te denken. Ook kan het een positief effect hebben op je zelfvertrouwen, wanneer je doorzet om iets moeilijks onder de knie te krijgen en daagt het je uit om je te concentreren en te focussen.
“Hoeveel moet ik oefenen?” is een veel gestelde vraag. Ik stimuleer leerlingen om elke dag te oefenen. De ontwikkeling van de motoriek en coördinatie is heel belangrijk bij pianospelen en die ontwikkeling vraagt om herhalingen. Zo automatiseren de hersenen de juiste bewegingen. En zo ga je vooruit!
De dagelijkse oefening hoeft niet lang te zijn. Bij de allerjongste leerlingen is de concentratieboog heel kort, dus daar volstaat elke dag 10 minuten. Ouders van zeer jonge leerlingen raad ik aan om actief maar niet te overheersend mee te kijken met hun kind. Ook als je zelf geen muziekonderwijs hebt gevolgd, kun je – net als je kind – stapsgewijs meekijken en leren. Uiteindelijk zal je kind in staat zijn om zelfstandig te kunnen oefenen. Wordt de leerling ouder en vordert het niveau, dan zal deze langer gaan oefenen. Ik besteed in de les veel aandacht aan de juiste manier om een stuk in te studeren en thuis te oefenen. Dit vergroot de zelfstandigheid en efficiëntie.